6 de juny del 2011

La formació del govern municipal a l'Esquirol


 La formació del govern municipal a l’Esquirol. L’opció de Cabrerès i Progrés després de les eleccions del 22 de maig del 2011
  
Panorama previ i resultats

Les llistes que es van presentar al nostre municipi van ser: Convergència i Unió (CiU), Cabrerès i Progrés (CiP), Esquerra Republicana (ERC), Independents per Cantonigròs (IPC) i Units per Decidir (AUD). Aquest últim partit és nou, i ha nascut d’una escissió dintre la llista de CiU que encapçalava l’equip de govern de la legislatura que ara s’acaba.

D’un cens electoral de 1.737 habitants n’han votat 1.168, un 67,24 % (pràcticament la mateixa participació que fa quatre anys).

Els resultats de les eleccions, en nombre de vots, han sigut:

-CiU, 375 vots (32,3 %)
-CiP, 303 vots (26,1 %)
-AUD, 237 vots (20,4 %)
-ERC, 114 vots (9,8 %)
-IPC, 75 vots (6,4 %).

D’acord amb la llei de Hondt, la distribució de vots ha donat 4 regidors a CiU, 3 a CiP, 3 a AUD i 1 a ERC. La llista de IPC, que tenia un regidor, ha quedat sense regidoria.

Anàlisi dels resultats i possibles governs resultants

Dels grups que es van presentar a les eleccions anteriors, l’únic que augmenta en nombre de vots és Cabrerès i Progrés; tots els altres baixen. L’explicació més versemblant a nivell local és l’aparició de la llista de AUD, que al nucli de l’Esquirol pren vots a CiU i a Cantonigròs en pren a IPC i, en menor mesura, a CiP. El pas de CiU de 5 regidors a 4, la pèrdua de IPC del seu regidor de Cantonigròs i el pas de ERC de 2 regidors a 1 impedeix a CiU formar un pacte de majoria absoluta amb aquests grups com a la legislatura anterior, cosa que deixa molt més obert el ventall de possibles equips de govern: (1) un govern d’unitat, (2) un pacte entre CiU i CiP, (3) un pacte entre CiU i AUD, (4) un pacte entre CiP i AUD, i (5) un govern de CiU en minoria. (En totes aquestes possibilitats, ERC podria entrar-hi o no, segons els acords a què s’arribés.)

La nostra opció

Democràticament correspon a la llista més votada la responsabilitat de formar govern, però els resultats han sigut prou ajustats, tant en diferència de vots entre els tres grups més votats com en nombre de regidors, perquè considerem que la millor opció sigui donar la responsabilitat de governar a tots els grups amb càrrecs electes.

A les reunions de contacte que hem tingut amb CiU i amb AUD hem expressat la nostra voluntat d’arribar a un pacte conjunt per formar un govern d’unitat on tots els grups tinguessin responsabilitats de govern, però hem topat amb l’hostilitat entre els caps de llista d’aquests grups (CiU i AUD), que de moment sembla inconciliable.

Si la situació no canviés, ens trobaríem en la conjuntura de triar entre un pacte amb un d’aquests dos grups o d’arribar sense acords al ple municipal de constitució del consistori per a la legislatura vinent (aquest dissabte 11 de juny). Aquesta segona alternativa és la que ens convenç menys, perquè segurament desembocaria en un govern de minoria de CiU que només pot perjudicar el municipi.

Fins que no s’acabin les reunions de contacte, en tot cas, ens mantenim oberts a la possibilitat de formar un govern unitari, amb un repartiment proporcional de responsabilitats, i ho volem fer públic per mitjà d’aquest escrit. Vist el marge estret que hi ha entre les dues llistes més votades, però, i tenint en compte que un període de govern inferior a dos anys és insuficient per portar a terme cap projecte en condicions, en aquest govern d’unitat proposaríem una alternança de CiU i de CiP a l’alcaldia, que recauria en CiU els primers dos anys per la seva condició de grup principal integrant de l’equip de govern actual.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada